**
**
**
**

България – страна с богата история

 

Отвъд Боровец / регион Рила, България е съвкупност от разнообразни пейзажи от двете страни на Стара планина. Въпреки малките си размери България съчетава изключителната красота на окъпаните от слънцето и топлите води на Черно море брегове заедно с величието на заснежените планински върхове. По време на Вашето пътешествие Вие ще се натъкнете на множеството манастири, римски и византийски руини, скрити в прегръдките на планините.

 

Вие ще преоткриете България чрез многообразните фестивали, различните ритуали, традиционната музика и танци, които са неотлъчна част от българските обичаи и до днес. Древните занаяти като бакърджийство, дърводелство, грънчарство все още се практикуват, овековечавайки традицията.

 

Живата култура

 

Като земя на мистичния Орфей и легендарния Спартак, България е територия на древен кръстопът-мястото, където Изтокът и Западът се срещат, където традиционното и модерното се преплитат в едно, а древната култура и традиции са съхранени и до днес.

 

Едно време древните траки населявали нашите земи. Хилядолетие по-късно тяхната мистериозна култура ни разкрива своите мащаби и величественост. Откритите Тракийски златни съкровища омагьосват модерния свят със своето великолепие и ни позволяват да се докоснем до тази велика цивилизация като й отреждат заслужено място в историята на човечеството.

 

Нашите гости остават дълбоко впечатлени от качествата на българската национална кухня, от нейното разнообразие и невероятен вкус. Всъщност кой не обича изобилие от пресни плодове и зеленчуци, сочно месо на грил, сервирано с пикантни сосове, баница, която просто се топи в устата или пък прочутото българско кисело мляко?

 

С присъщия си усет към красотата и чувство на естетика ние българите претворяваме хилядолетната си история в поетични приказки и мелодични песни, феерични танци и грандиозни празненства, в цветна керамика и изискани бижута.

 

България – уникална география и традиции

 

 

Много туристи посещават Боровец заради културната връзка на региона с българските фолклорни традиции, включително изобилните местни гозби и пивкото вино, битовите вечери в частните домове, живописните села из околността, историческите забележителности и приятелски настроените хора.

 

Българските фолклорни вечери, живо пресъздаващи отминалите десетилетия – древни ритми и танци ярко контрастират с нощните клубове, баровете и дискотеките, предлагащи различни забавления. В допълнение традиционната българска кухня и световно признатите български вина задоволяват и най-претенциозните вкусове.

 

България е световно известна с топлите си термалните извори. В страната има над 5000 такива, повечето от тях познати още през античността. В някои области все още може да се видят запазени руини от древните римски бани.

 

При това повече от 30% от територията на страната е покрита с гори – както иглолистни, така и широколистни. Туристите остават изумени от богатата флора и фауна и множеството национални паркове, обитавани от редки животински видове – червен елен, дива коза, лисици, зайци, къртици и дори някои видове мечки и вълци.

 

Рилски Манастир

 

Това е най-големият и най-известният манастир, част от Източноправославната Църква в България. Разположен е в северозападната част на Рила, в долината на река Рилска, на 117км.от столицата София. Основан през 10век, Рилският Манастир се счита за един от най-значимите културни, исторически и архитектурни паметници в България. Манастирът също така се смята за ключова туристическа атракция не само в нашата страна, но и в цяла Югоизточна Европа. .

 

Седемте Рилски Езера

 

Всяко от езерата носи име, съответстващо на характерната му форма. Най-високо разположеното се нарича "Сълзата" заради кристално чистата вода. Следващото носи името "Окото", което идва от почти перфектната му овална форма. Окото е най-дълбокото кръгло езеро в България-37.5м. дълбочина. "Бъбрекът" е езерото с най-стръмни брегове от цялата глупа. "Близнакът" е най-голямото в сравнение с околните. "Трилистникът" има несиметрична форма и полегати брегове. Най-плиткото езеро носи името "Рибното езеро", а най-ниско разположеното – "Долното езеро".

 

Национален Парк Рила

 

В границите на парка се включват четири резервата – "Парангалица", "Централен Резерват Рила", "Ибар" и "Скакавица". Всички те са част от системата на защитените територии в България и Европа.

 

Климат

 

Боровец е разположен на височина между 1230 и 1390м. над морското равнище. През лятото там е приятно хладно / средната измерена температура през м.Юли е 15.2 градуса/, а през зимата – меко и снеговито / средната измерена температура през м.Януари е 4.8 градуса/.

 

Българската икономика – все още растяща и привлекателна за чуждестранните инвеститори

 

През първата четвърт на 2008г. българската икономика отбелязва ръст от около 7% по едно направление – икономика на интелектуалната собственост като върви по пътя на успешната икономическа интеграция в Европейския съюз и Сферата на Европейските финансови въпроси. България и Румъния като нови членки на ЕС успешно се приобщават към общите европейски ценности като бързо скъсяват дистанцията между тях и техните нови партньори. Въпреки тежките премеждия, свързани с икономическата криза в началото на 90-те години и финансовия колапс по времето на социалистическия режим, двете държави отчитат значителен икономически и инвестиционен напредък.