**
**
**
**

Η Βουλγαρία – χώρα με πλούσια ιστορία

 

Εκτός του Μπόροβετς/ στην περιοχή του βουνού Ρίλα, η Βουλγαρία είναι μια ολότητα από διάφορα τοπία, που βρίσκονται από τις δυο μεριές του βουνού Στάρα πλανινά. Παρ’ όλο τις μικρές διαστάσεις της η Βουλγαρία συνδυάζει την αποκλειστική ομορφιά των ακρογιαλιών της Μαύρης θάλασσας, που λούζονται από τον ήλιο και από τα ζεστά νερά του, μαζί με την μεγαλοπρέπεια των χιονισμένων κορυφών των βουνών. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας εσείς θα βρείτε πολλαπλά μοναστήρια, ρωμαϊκά και βυζαντινά ερείπια, κρυμμένα στις αγκαλιές των βουνών.

 

Εσείς θα ανακαλύψετε εκ νέου την Βουλγαρία μέσου των ποικιλόμορφων φεστιβάλ, τις διάφορες τελετές, την παραδοσιακή μουσική και χορούς, που είναι αναπόσπαστο μέρος των βουλγάρικων παραδόσεων, ακόμη και μέχρι σήμερα. Ακόμη εξασκούνται οι αρχαίες τέχνες, όπως η χαλκουργία, η ξυλουργία, η πηλοπλαστική, υπενθυμίζοντας κατά τους αιώνες αυτήν την παράδοση.

 

Ο ζωντανός πολιτισμός

 

Ως χώρα του μυθικού Ορφεύς και του θρυλικού Σπάρτακος, η Βουλγαρία είναι στη θέση του αρχαίου σταυροδρόμι – στο τόπου όπου η Ανατολή και η Δύση ανταμώνονται, όπου το παραδοσιακό και το σύγχρονο μπλέκονται και γίνονται ένα, ενώ ο αρχαίος πολιτισμός και οι παραδόσεις συντηρούνται μέχρι και σήμερα.

 

Παλιότερα οι αρχαίοι θρακιώτες κυριαρχούσαν σ’ αυτά τα εδάφη. Μετά από μια χιλιετία αργότερα ο δικός τους μυστικός πολιτισμός μας φανερώνει το μέγεθος του και την μεγαλεία του. Οι Θρακιώτικοι χρυσοί θησαυροί, που ανακαλύφθηκαν, μαγεύουν το σύγχρονο κόσμο με την μεγαλεία τους και μας επιτρέπουν να αγγίξουμε μέρος αυτού του Μέγα πολιτισμού, του οποίου ορίζουν επαξίως μέρος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Οι επισκέπτες μας παραμένουν βαθιά εντυπωσιασμένοι από την βουλγάρικη εθνική κουζίνα, με την μεγάλη ποικιλία της και την απίθανη γεύση της. Στην ουσία ποιος δεν αγαπά την αφθονία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ζουμερό κρέας στη σχάρα, που σερβίρετε με πικάντικες σάλτσες, τις πίτες, που λιώνονται στο στόμα ή το φημισμένο βουλγάρικο γιαούρτι;

 

Με το ιδιάζων αίσθημα μας για την ομορφιά και την αίσθηση μας για καλαισθησία εμείς οι Βούλγαροι αναδημιουργούμε την χιλιετή ιστορία μας σε ποιητικά παραμύθια και μελωδικά τραγούδια, θεαματικούς χορούς και μεγαλοπρεπείς γιορτασμούς, με έγχρωμη κεραμική και εξεζητημένα κοσμήματα.

 

Βουλγαρία – θαυμάσια γεωγραφία και παραδόσεις

 

 

Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το Μπόροβετς λόγω της πολιτικής σχέσης της περιοχής με τις βουλγάρικες λαογραφικές παραδόσεις, επίσης και για την αφθονία των τοπικών φαγητών και το εύγευστο κρασί, τις σπιτικές βραδιές στα ιδιωτικά σπίτια, τα γραφικά χωριά γύρω της περιοχής, τα ιστορικά αξιοθέατα και τους ανθρώπους με φιλική συμπεριφορά.

 

Οι βουλγάρικες λαογραφικές βραδιές, ζωντανά αναπαρασταίνουν τις περασμένες δεκαετίες – αρχαίους ρυθμούς και χορούς, έντονα βρίσκονται σε αντίθεση με τα νυχτερινά κλαμπ, μπαρ και ντίσκο, που προσφέρουν διάφορες διασκεδάσεις. Επιπρόσθετα η βουλγάρικη εθνική κουζίνα και τα παγκόσμια αναγνωρισμένα βουλγάρικα κρασιά ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές γεύσεις.

 

Η Βουλγαρία είναι παγκόσμια φημισμένη με τις θερμές πηγές της. Στην χώρα έχει πάνω από 5000 τέτοιες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι γνωστές ακόμη από την αρχαιότητα. Σε μερικές περιοχές ακόμη μπορείτε να δείτε διατηρημένα ερείπια από τα αρχαία ρωμαϊκά λουτρά.

 

Προς τούτος παραπάνω από 30% από το έδαφος της χώρα καλύπτεται από δάση – όπως κωνοφόρα, έτσι και πλατύφυλλα. Οι τουρίστες μένουν έκπληκτοι από τη πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και από τα πολλά εθνικά πάρκα, κατοικημένα από σπάνια ζώα – κόκκινο ελάφι, αγριοκάτσικα, αλεπού, κουνέλι, τυφλοπόντικας και μερικά είδη αρκούδας και λύκους.

 

Μοναστήρι "Ρίλσκι"

 

Αυτό είναι το μεγαλύτερο και διάσημο μοναστήρι, μέρος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.
Βρίσκετε στο βορειοδυτικό μέρος του βουνού Ρίλα, στην κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα, σε 117 χλμ από την πρωτεύουσα Σόφια. Χτισμένο το 10-το αιώνα, το Μοναστήρι "Ρίλσκι" θεωρείτε για ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας. Το μοναστήρι επίσης θεωρείτε και επίκαιρο τουριστικό αξιοθέατο όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Οι επτά λίμνες του βουνού Ρίλα

 

Αυτές είναι ένα σύνολο από λίμνες με παγετωνική προέλευση, βρίσκονται στο βορειοδυτικό μέρος του βουνού Ρίλα μεταξύ των 2100 και 2500 μέτρων υπέρ της επιφάνειας της θάλασσας. Αυτές οι λίμνες είναι οι πιο επισκεπτόμενες λίμνες στην Βουλγαρία.

 

Η κάθε λίμνη φέρει όνομα που αντιστοιχεί στο χαρακτηριστικό σχήμα του. Η υψηλότερη λέγετε "Το δάκρυ" λόγω του κρυστάλλινου καθαρού νερού της. Η επόμενη φέρει το όνομα "Το μάτι", το οποίο προέρχεται από το σχεδόν τέλειο της ωοειδές σχήμα. Η λίμνη "Το μάτι" είναι η βαθύτερη στρογγυλή λίμνη στην Βουλγαρία – 37,5 μέτρα βάθος. "Το νεφρό" είναι η λίμνη με τις πιο απότομες ακτές απ’ όλη την ομάδα. "Ο δίδυμος" είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες τριγύρω. "Ο τρίφυλλος" έχει μη συμμετρικό σχήμα και επικλινές ακτές. Η πιο ρηχή λίμνη φέρει το όνομα "Η λίμνη των ψαριών", ενώ τα χαμηλότερο – "Η κάτω λίμνη".

 

Το Εθνικό Πάρκο Ρίλα

 

Στα όρια του πάρκου συμπεριλαμβάνονται τέσσερις βιότοποι – "Παραγγάλιτσα", "Κεντρικο Βιότοπο Ρίλα", "Ιμπάρ" και "Σκακάβιτσα". Όλοι αυτοί είναι μέρος από το σύστημα των προστατευμένων περιοχών στην Βουλγαρία και την Ευρώπη.

 

Κλίμα

 

Το Μπόροβετς βρίσκεται σε ύψος μεταξύ 1230 και 1390 μέτρων υπέρ της επιφάνειας της θάλασσας. Το καλοκαίρι εκεί υπάρχει ευχάριστη δροσιά /η μέση μετρημένη θερμοκρασία το μήνα Ιούλιο είναι 15,2 βαθμούς/, ενώ ο χειμώνας είναι – μαλακός και χιονώδης /η μέση μετρημένη θερμοκρασία το μήνα Ιανουάριο είναι 4,8 βαθμούς/.

 

Η βουλγάρικη οικονομία – ακόμη σε ανάπτυξη και ελκυστική για τους ξένους επενδυτές

 

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 η βουλγάρικη οικονομία σημάδεψε μέγεθος με περίπου 7% σε μια κατεύθυνση – οικονομολογία της διανοητικής ιδιοκτησίας, βαδίζοντας στο δρόμο της επιτυχής οικονομικής ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή ένωση και τον Τομέα των Ευρωπαϊκών οικονομικών θεμάτων. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ως νέα μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης, επιτυχώς εντάσσονται προς τα κοινά ευρωπαϊκά αγαθά, εφόσον γρήγορα εξαλείφουν την διάσταση μεταξύ αυτών και των νέων τους παρτενέρ. Παρ’ όλες τις επίπονες περιπέτειες όσο αφορά την οικονομική κρίση στις αρχές του 1990 και την οικονομική καθίζηση κατά την διάρκεια του σοσιαλιστικού καθεστώτος, οι δυο χώρες σημαδεύουν σημαντική οικονομική και επενδυτική πρόοδος.