**
**
**
**

Το Μπόροβετς, γνωστό ακόμη και με το αυθεντικό όνομά του Τσαμκόρια, είναι το παλιότερο χειμερινό κέντρο στην Βουλγαρία, με ιστορία από το 1896. Καταρχάς ιδρυμένο ως τόπος για κυνήγι της βασιλικής οικογένειας της Βουλγαρίας, Μπόροβετς σταδιακά μεταμορφώνεται σε σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο διατηρούσε ακέραιες την ομορφιά και την παρθενικότητά του, το οποίο γοήτευε εξίσου τους χωρικούς και τους εξουσιαστές.

 

Το θέρετρο βρίσκεται στις πρόποδες της υψηλότερης κορυφής στα Βαλκάνια – της Μουσαλάς περικυκλωμένο από τους πευκοδάσους του όρους Ρίλα.

Το όνομα "Ρίλα" είναι με θρακικές ρίζες και σημαίνει "βουνό με πολλά νερά". Πλήθος λιμνών, θερμές πηγές, καθώς και κάποιοι από τους μακρύτερους και πλωτούς ποταμούς στα Βαλκάνια, όπως Μαρίτσα /Έβρος/, Ίσκαρ και Μέστα /Νέστος/, πηγάζουν από το όρος Ρίλα

 

Το ίδιο το όνομα "Μπόροβετς" προέρχεται από το Βουλγαρικό πεύκο και είναι εμπνευσμένο από την άφθονη αειθαλή βλάστηση του βουνού που προκαλεί αίσθημα άνεσης και ηρεμίας.

Η ICPD διέλεξε να απεικονίσει το μεγαλείο και τη αξιοπρέπεια με ένα όνομα – Γκραντ Μπόροβετς – Μύθος σε εξέλιξη.

 

Οι άσπρες πίστες

 

Χέλι-σκι για τους θαρραλέους, κατάβαση με έλκηθρο για τους ρομαντικούς, οργανωμένες εκδρομές για τους λάτρες της φύσης. Η σκι εποχή αρχίζει τον Νοέμβριο, οι κορυφές είναι σκεπασμένες με χιόνι έως τον Μάιο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κατάβαση σε 18 πίστες με συνολικό μήκος άνω των 50 χλμ, η μακρύτερη των οποίων είναι 5,8 χλμ. Οι χιονοδρόμοι μπορούν να διαλέγουν ανάμεσα στους 14 διαφόρους σκι εξοπλισμους – από ανελκυστήρες χιονοδρόμων μέχρι λιφτ με καμπίνες, οι οποίοι να τους μεταφέρουν στην κορυφή, όμως πιο εντυπωσιακό είναι το ταξίδι με το λιφτ με καμπίνες μέχρι την κορυφή Ιάστρεμπετς, σε υψόμετρο 2363 μ. Το συνολικό μήκος των σκι - πιστών είναι 4827 μ. με χωρητικότητα άνω των 1200 ατόμων την ώρα. Τα λιφτ εξασφαλίζουν πρόσβαση σε θέες, που κόβουν την ανάσα προς τις γύρω κορυφές – κορυφή Μουσαλά, κορυφή Μάλκα Μουσαλά, κορυφή Ίρετσεκ, κορυφή Ντένο, κορυφή Αλέκο και μεγάλη ποικιλία πιστών. Το Μπόροβετς προσφέρει άριστες συνθήκες χιονοδρομίας, νυχτερινών καταβάσεων, σνόουμπορντ, σκι κρος, αλμάτων σκι, αγωνίσματος χιονοδρομίας και σκοποβολής, όπως και ανελκυστήρες για τους παίκτες σνόουμπορντ. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι εξοπλισμένο με μηχανές για χιόνι, οι οποίες συντηρούν τις πίστες σε άψογη κατάσταση. Οι άριστες συνθήκες είναι προϋπόθεση στο κέντρο τακτικά να διεξάγονται διάφοροι αθλητικοί αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος για σκι κατάβαση, όπως και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος χιονοδρομίας και σκοποβολής.

 

 

Το καλοκαίρι, όπως και το χειμώνα

 

Η εποχή στο Μπόροβετς δεν σταματάει με το λειώσιμο του χιονιού. Όλο το χρόνο οργανώνονται ταξίδια μέχρι τις 7 λίμνες της Ρίλα, όπως και εκδρομές στα αιώνια δάση του Εθνικού Πάρκου της Ρίλα.

 

Ιππασία, τένις, όπως και γκολφ γήπεδο θα κτιστούν στο κέντρο της Ντόλνα Μπάνια – καλά γνωστό SPA κέντρο, που είναι 20 χλμ από το Μπόροβετς.

 

Οι επισκέπτες επίσης μπορούν να μάθουν περισσότερο για τον πολιτισμό της Βουλγαρίας επισκεπτόμενοι το Μοναστήρι της Ρίλας ή απλά απολαμβάνοντας την παραδοσιακή βουλγάρικη κουζίνα στα πολλαπλά εστιατόρια, ενώ επισκεφτούν τα άνετα καφενεία, ή να βυθίζονται στην έντονη νυχτερινή ζωή.